Chleb IG

 

chleb IG

7 maja, 2023

pieczywo

blog kulinarny chleg ig

Chleb IG, czyli chleb z niskim indeksem glikemicznym

Jeśli lubisz domowe pieczywo polecam ten chleb. Ma przyjemnie chrupiącą skórkę, podczas gdy jego środek pozostaje miękki i puszysty. Dodatkowo posiada nasiona i siemię lniane, które wzbogacają zarówno jego smak jak i strukturę. Poza tym jest pieczony z mąki razowej żytniej i pszennej, dzięki czemu ma niski indeks glikemiczny. Jest to więc dobra propozycja dla diabetyków. Jednak chleb jest tak smaczny, że warto pokusić się o jego wypiek nawet jeśli nie jesteś na specjalnej diecie.

Chlebek super smakuje jeszcze lekko ciepły posmarowany masełkiem i posypany solą.

Chleb IG

🍴 Liczba porcji: keksówka o wymiarach 22cm x 9 cm

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej razowej, typu 1850 – 2000
  • 250 g mąki pszennej razowej, typu 1850 – 2000
  • 480 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 40 g siemienia lnianego + dodatkowa ilość do posypania formy
  • 70 g nasion dyni
  • 10 g soli
  • masło do natłuszczenia formy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę, aby ciasto wyrosło. 
  2. W międzyczasie formę do pieczenia posmaruj masłem. Natomiast dno i boki posyp siemieniem lnianym.
  3. Następnie wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto będzie dosyć klejące, więc jego górę wyrównaj wilgotną dłonią.
  4. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do temperatury 200℃. Piecz chleb przez 40 minut.
chleb IG

Dodaj komentarz