Boczniaki po kaszubsku

Wegańskie boczniaki po kaszubsku
Pyszne danie, jakim są boczniaki po kaszubsku są przygotowywane na wzór śledzi pod tą samą nazwą. W tym daniu grzyby zanurzone są w słodko – kwaśnym sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki, majeranek i ostra papryka. Dzięki takiej mieszance boczniaki pachną i smakują cudownie.
Dodatkowo smak potrawy urozmaicają suszone pomidory i kiszone ogórki. Jeśli nie lubisz suszonych pomidorów zastąp je np. suszonymi śliwkami. Ten dodatek sprawi, że danie będzie nieco bardziej słodkie, ale z pewnością równie smaczne.
Boczniaki po kaszubsku mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do ulubionego pieczywa.
Śledź, czyli hylyng
Potrawa ta jest wzorowana na śledziach po kaszubsku. Warto wiedzieć, że w języku kaszubskim śledź, to hylyng. Ryba ta od wieków stanowiła podstawę wyżywienia mieszkańców tego regionu Polski. Kaszubi podobno potrafią przygotować śledzia na 100 różnych sposobów. Według źródeł pierwszy przepis na śledzie po kaszubsku powstał ponad 100 lat temu. Natomiast w 2020 roku danie to trafiło na Listę Produktów Tradycyjnych tworzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Boczniaki po kaszubsku
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 500 g boczniaków
- olej rzepakowy do smażenia
_____
- 2 cebule
- 10 suszonych pomidorów
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
_____
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki wody
- 2 ogórki kiszone

Wykonanie:
- Najpierw przygotuj boczniaki. Pokrój je w grube paski i połowę wrzuć na rozgrzany olej. Nie mieszaj, aby grzyby nie puściły wody. Zrób to dopiero po około 3 minutach. Gdy grzyby nabiorą złocistego koloru, odsącz je na ręczniku papierowym i przełóż do miski. W podobny sposób usmaż pozostałe boczniaki.
- Cebulę pokrój w półksiężyce, a pomidory suszone w paski. Wrzuć na gorący olej i smaż około 2 minuty. Następnie dodaj ziele angielskie, goździki, liść laurowy, paprykę, sól oraz pieprz. Smaż na niewielkiej mocy palnika, aby cebulka zmiękła.
- Następnie na patelnię dodaj koncentrat i pozostałe przyprawy, wymieszaj i duś przez chwilę. Po chwili dorzuć też boczniaki i wymieszaj. Przełóż danie do miski i poczekaj, aż wystygnie.
- Na końcu dodaj pokrojone w kostkę ogórki. Wymieszaj i dopraw, jeśli jest taka potrzeba. Danie przechowuj w lodówce.

Co tu dużo mówić…SZTOS!!! Kaszubi mogą śmiało ten przepis mieć jako 101-szy czyli wersję Vege. Myślę że znajdzie wielu zwolenników. Osobiście zostałem poczęstowany tymi „śledziami” za wiele nie udało mi się zjeść gdyż odszedłem od słoika a w tym czasie moja Luba nie mogła się od nich oderwać 🙂 więc zabieram się za zrobienie kilku słoików
POLECAM
Dziękuję bardzo, to dla mnie prawdziwa przyjemność.